Santiago de Compostela!!!
Lieve allemaal,
Het hoofddoel is volbracht. Gisteren kwam ik begin van de middag aan voor de enorme cathedraal in Santiago de Compostela, de tranen liepen over mijn wangen zeker toen ik mijn moeder in de verte op haar snelst zag aan komen schoffelen. Nu zit ik na de pelgrimsmis van 12.00 uur achter de computer van het beroemde hotel Reis Catholicos, waar Mama en Jaap logeren. Vroeger werden hier de pelgrims ondergebracht.
Fietsfeiten
Tja, ruim 2850 km in precies anderhalve maand. Vele hoogte meters, mijn benen zijn ernstig toe aan de rust die ze nu een aantal dagen krijgen. Na de Col du Somport (1650 m) ook geklommen naar het Cruz de Ferro en naar de laatste hoge col naar Cebreiro. Mijn boekje met hoogtes ligt in mijn hotel maar de laatste was vergelijkbaar met Roncevalles (Peter, daar was jij geloof ik ook).
Na Cebreiro dacht ik dat het rustiger zou worden maar niets is minder waar. De klimmen waren minder hoog maar zeker niet minder steil. Afijn, goed voor de benen.
De laatste dagen in de regen gefietst.
Vrijdagavond stap ik met in plastic gehulde fiets (hoe ik dat ga aanpakken moet ik nog uitzoeken) op de nachtbus naar Irun / Hendaye, de Spaans / Franse grens. Vandaar uit is Biarritz dichtbij en het startpunt van mijn terugereis. Inmiddels bestuurdeerde ik vannacht dat boekje en zag dat die 600 km naar Narbonne niet minder zwaar zijn dan het deel dat ik nu niet doe, maar je moet ergens beginnen. Dus Lot en Hub, als ik op tijd ben zal ik met een hele wijde lus naar jullie in de Mas toefietsen, om een lastig traject te omzeilen maar vooral ook omdat het idee van deze reis inderdaad in de Mas is geboren. VanafNarbonne fiets ik ten via Avigon ten oosten van de Rhone naar huis. Ik probeer langs de gaan in Bourdeaux en eventueel bij Tim als hem en Trude dat tegen die tijd uitkomt. Ik verwacht begin augustus thuis te zijn maar dat is een hele ruwe schating.
Bezienswaardigheden
Het Cruz de Ferro natuurlijk. Een ijzeren kruis op een enorm hoge boomstam boven op een hoop stenen die de pelgrims achterlaten (een steen vanuit huis). Symbolisch laten ze hiermee hun ' lasten' achter. (Ik was vergeten een steen mee te nemen dus ik pakte in Noordwijk, voor de Clinge een schelpje mee. Echte stenen kon ik daar niet vinden en bovendien was het lichtgewicht.) Daarna een speer van een afdaling. Twee dagen later Cebreiro waar bovenop een dorpje uit 900 oid staat met een dito kerkje. Stempelen daar natuurlijk maar ook even rustig zitten. Op een of andere maniermaken dat soort oude plekken ontroering bij me los. Ik zag er een wandelaarster ook met tranen in de ogen.
Dan Santiago de Compostela. Ik was er van te voren niet wezenlijk in geinteresseerd. Kata vertelde over hoe heerlijk ze de stad vond maar ik stond er niet bij stil omdat de reis er naartoe belangrijker was. Maar het is hier prachtig. De buitenkant van de Cathedraal enorm indrukwekkend en de arriverende pelgrims op het plein ervoor zijn boeiend om gade te slaan. Zojuist de pelgrimsmis. Een non zong en nam de kerkgangers daarin mee. Haar stem ontroerde mij sterk. (Ik ben een watje deze dagen.)
Ontmoetingen
Mama en Jaap hier is echt geweldig fijn. Kan ik even wat verhalen kwijt en ze snapt heel goed de inpact van het volbrengen van deze tocht. Ze bracht daarbij een kaart van mijn meiden met foto van ons viertjes met een hele lieve tekst. Ook tranentrekkend weer.
Aan de rand van Cebreiro ontmoette ik Riemke en Wouter, een stel van de 1 mei vertrekgroep die ik al eerder tegenkwam. Geweldig leuk. Zo meteen heb ik een afspraak met ze.
Dan diverse pelgrims onderweg en in de Alberques waar ik veel sliep.
´t Moreel
Ik voel me anders even, wat emotioneler en ben duidelijk aan het reflecteren. Tot nu toe was ik bezig met loslaten en bij mezelf komen. Ik ben me nu aan het opmaken voor deel twee, ik denk dat deze meer gericht zal zijn op de toekomst. Ik zaldeze terugwegwat meer ' vakantiestops' proberen in te lassen. Ik voel me rijk, sterk, dankbaar en tevens als een emotionele dweil. Maar dat laatste is ook een sterk en warm gevoel hoor!
Lieve allemaal,
Hopelijk vinden jullie het ook leuk als ik af en toe op de terugreis iets meld, ik blijf het namelijk nog even doen. Lot, zodra ik een definitieve inschatting kan maken of het lukt op tijd bij jullie te zijn en wanneer, laat ik dat weten, ga intussen gewoon je eigen gang. Tim idem dito.
Veel liefs voor allen, Annemarie.
Heerlijk mam... super wat je allemaal uitspookt!
Dag lieve Annemarie, je bent geweldig. Ik ben heel, heel, heel, HEEEEEEEEEEEEEEL trots op je. (Daarvoor hoefde je overigens niet op de fiets naar Santiago de Compostela) Ik wens je nog heel veel genieten toe, eerst met je moeder en Jaap en daarna met iedereen die je nog tegen komt met wat je daarna nog gaat doen. Heel veel liefs, X d
Wauw gefeliciteerd met deze groete prestatie. Ja wat zal er veel door je heen gaan. Wat zou het geweldig zijn om dat turend over de velden met een heerlijk glas wijn allemaal van jou te horen.
Ben er trouwens in mijn uppie. We gaan later samen.
Ik hoor wel wat haalbaar is, nu dik genieten van santiago en een heerlijk voldaan gevoel
lfsssssssss Lot
Wow. Je bent er. Wat een fantastische prestatie!!!
Nu even uitrusten en genieten van hetgeen je gedaan hebt de afgelopen 1,5 maand.
Heel veel iefs Sylvia
Wow. Je bent er. Wat een fantastische prestatie!!!
Heel veel iefs Sylvia
Chapeau! fietsdoel bereikt, maar nu ook weer veilig terug. Roncevalles heb ik inderdaad mogen voelen en het zijn allemaal "kuitenbijters"... Hendaye is een leuke badplaats trouwens, met een mooie baai en dito strand. Geniet van je vakantiedagen en wellicht een cursusje surfen in Biarritz??? Grtz Peter
Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej!!!! Het einde gehaald:)! Ik vind het enorm super geweldig leuk voor je en je mag echt meer dan apetrots op jezelf zijn! Gaaf dat Jaap en Ellen er zijn. Kan me goed voorstellen dat je jouw ervaringen nu live wil delen. Gefeliciteerd hoor!!! Ik blijf je terugreis ook met volle interesse volgen...
Liefs en geniet van al je gevoelens. Wil
Chapeau en een heel diepe buiging xx
Annemarie, super, gefeliciteerd!, hoewel de reis je bestemming is, is er altijd doeldrift, of niet dan. Het omdraaimoment is in ieder geval letterlijk bereikt en figuurlijk dus ook zoals je schrijft. Nou, evenveel genoegen gewenst terug naar de toekomst!
Groet, Jan.
Lieve Annemarie, Gefeliciteerd ook ik ben heel trots op je!
Je klinkt sterk, moedig en in balans. Zeker leuk om ook je ervaringen op de terugtocht te lezen, ik ben benieuwd.
Liefs, Marieke
Nogmaals FANTASTISCH!
En JA, ga alsjeblieft door met schrijven tot je weer thuis bent! Ik geniet ervan en ik denk velen met mij.
Mooi zoals je beschrijft wat je gevoelsmatig verwacht aan verschil te voelen tussen de heen [loslaten] en terugreis [toekomst gericht].
Nou meissie, ga lekker genieten van je triomf, laat je lekker verwennen daar in Santiago. Maar ga ook, als je straks weer op de fiets stapt, bewust genieten van je terugtocht.
En neem alle tijd. Die heb je nu dus geniet ervan!
Liefs, Marieke
Hoi Annemaire,
Ademloos heb ik je avonturen gevolgd. Wat kan ik zeggen? Wat een geweldige prestatie, wat een lef, wat stoer, wat knap dat je deze tocht hebt volbracht! Het kan niet anders, dan dat alles anders is nu. Geniet van het heerlijke gevoel van een bereikt doel. En daarna op naar het volgende. Dag lieve, stoere vriendin!
Super gedaan! Gefeliciteerd! Heel leuk om met je mee te lezen.
Je mag trots zijn op je prestatie! Gefeliciteerd. Veel kilometers in een korte tijd, niet allemaal even vlak, wind tegen en dan die bergen. En je hebt volgens mij niet veel lopen te klagen te lopen. Topwijf (maar dat wisten we al). Een zeer goede terugreis waar je zeker van moet genieten.
Geweldig dat je je doel hebt bereikt, en zo snel! Ik heb ontzettend veel bewondering voor je. Nu hopelijk ook nog wat meer relaxen en "vakantie houden" op de terugweg? Blijf vooral schrijven, ik ben ook heel benieuwd naar de rest van je belevenissen.
Heel knap, gefeliciteerd. Geniet en neem de tijd.
x mickey
Proficiat !!! en inderdaad, zoals iemand anders al schreef, doorgaan met schrijven, we reizen zo allemaal een beetje mee en als je weer thuis bent heb je meer (fiets)vrienden dan ooit !!!
Wat leuk die verhaal ,ik op dat je et leuk find een dat je plaisir ep !
XXXFlore
Tja, en weer is het maandag en nog geen week geleden zaten we om deze tijd in Barcelona, wachtend op het vliegtuig naar Santiago... Wat is tijd toch iets geks.
Onze terugreis zaterdag was van 10 's morgens tot 12 uur 's nachts. Met eindeloze vertragingen.
Het vliegveld van Madrid bestaat uit twee delen. Je gaat eerst in de ene hal drie verdiepingen naar beneden, dan in een ondergrondse trein, die iedere twee minuten automatisch rijdt zonder conducteur, met grote slingers naar de andere hal, ver aan de overkant. En dan weer met liften omhoog.
Net als in Atlanta, maar dan anders!
Wij zijn benieuwd om nog wat uitgebreider te horen hoe je van Santiago toch met de trein naar de grens kwam, of juist toch nog net niet.
Ja, zoals alle andere schreven... wij willen ook nu van je terugreis zoveel mogelijk horen en weten welke route je gaat nemen.
Wij hebben genoten van onze drie dagen samen!!!
Dus heel veel liefs, Jaap en Ellen.
Blijven schrijven, je verhalen zijn zeer inspirerend te lezen!
lieve Annemarie,geweldig gedaan,hartelijk gefeliciteerd met deze prestatie.We zijn erg blij dat je zo geniet en zo met dankbaarheid naar jezelf kunt kijken.Maak er een heerlijke terugreis van,je succes geeft je vast vleugels.
veel liefs van ab en hanny