In Spanje
Lieve allemaal,
Nu voor de tweede keer gestart met dit verhaal, het eerste was ineens verdwenen.
Wat geniet ik van jullie reacties en jullie meeleven! Inmiddels zit ik in Spanje in een refugio waar ze hier naar het schijnt vaak internet hebben. Meike dat betekent dat we binnnenkort echt een keer kunnen skypen....
Fietsfeiten
Bijna 2000 km gefietst. Dit is 5 - 10% meer dan de route in het boekje. En Marieke, ook meer dan de borden aangeven. Als er op de enorme borden staat dat S de C nog 800 km ver is, betekent dat over de autoweg. Mijn route loopt veelal over leuke andere wegen. Op dit moment zit ik in Puenta de Reina oid., nog ongeveer 800 km te gaan. Weer is prima, benen worden beter. Wel drong het pas onlangs tot me door dat Spanje nog een heel stuk bergachtig is dan Frankrijk. Pffffff, maar goed, ik merk dat ik eindelijk iets minder ver hoef terug te schakelen bij een heuvel.
Bezienswaardigheden
Les Landes na het vorige verhaal. Voor menigeen een schrikbeeld vanwege de saaiheid van de bossen. Nou, om te beginnen is men in rap tempo die bossen aan het kappen en te vervangen voor landbouwgrond. Af en toe zag ik wat herplanting, maar het hield niet over. Ik moest denken aan Ferngully, de film de de meiden vaak draaiden. Ik zag hertjes de weg oversteken en naar me kijken alsof ze me groetten (ik groette ze wel). Ik zag een hertje met gebroken nek in de berm, een prachtig jong vosje op de weg en iets van een dood hermelijntje oid. Afijn, het was er gewoon mooi. En stil.
Natuurlijk als enige vond ik het nodig om mijn plan te volgen om via Oloron de Sainte Marie de Col de Somport over te steken, ook weer om diverse zeer steekhoudende redenen. Afijn, iedereen van de '1 mei vertrekgroep' ging natuurlijk via Jean Pied de Port en Roncevalles. dit scheelt 2 tot 3 dagen fietsen. Blijkbaar doet iedereen die route, want ik zag vanaf Poitiers geen fietsende pelgrim meer. Maar daarover later.
De col de Somport dreigde al vanaf het moment dat ik het plan maakte om de reis te maken. Ik probeerde zo dichtbij mogelijk te overnachten, zo dat ik de volgende ochtend nog10 kmwarm kon lopen op niet te steil vals plat. De dag zelf begon geweldig. 30 km naar de top waarvan de eerste 15 km redelijk gemakkelijk gingen. De laatste stop in Urdus was ik opgewekt en fit. Dat was snel over. Ik werd moe en mijn water raakte op. Kortom, de route was meer dan prachtig, ik maakte vele fotos die ik jullie nog steeds niet kan laten zien. Echter mijn benen verzuurden. De steilte was niet het probleem maar ik werd zoooo moe. Water raakte op en was niet bij te vullen dus een lange rustpauze met eten en drinken kon niet meer.
Ik dacht telkens aan de adviezen van Henk, een ander pelgrim en wat ik zelf bedacht: ik hoef nog maar 10 km en heb daar de hele dag voor. Hm, niet zonder water dus.
Afijn, per 100 meter fietsen en daarna de benen laten rusten kwam ik uiteindelijk boven waar direct de Spaanse grens was en een steile afdaling Spanje in leidde. Ik werd emotioneel en heb snuffend mijn moeder gebeld: ' ik ben in Spanjehe...'
Spanje is direct anders, qua cultuur, mensen en landschap. Ik moes er even aan wennen.
Ontmoetingen
Tja, dat werd bijna een probleem. Af en toe een babbeltje met een wandelende pelgrim, of een kerel die uit Zuid Spanje via Santiago naar Nederland fietst en gisteren een jonge voormalig semi prof mountainbiker (12e op de wereldtop geweest en brandweerman). Mensen aan de bar in een hotel als de camping weer eens te griebus was maar geen fietstende pelgrims. Nada, noppes sinds Poitiers. Het was natuurlijk nooit echt een probleem maar moest wel veranderen. Dus, ik nam mij voor om in het drukkere Spanje in refugio´s te gaan slapen, ieg om de dag. Vandaag heb ik dus direct het allerbeste: een tentje naast een refugio. Ik dronk net een stevige bier op mijn nuchtere maag met vier Hollandse kerels die km jagen.
´t Moreel
Goed, maar stond even onder druk door de stilte en de ongure campings. Inmiddels kwamvandaagde twee routes weer bij elkaar en ik zag eenheuse fata morgana.Mijn weg uit de heuvels kwam op een grotere weg en ik zag direct een fietser op de rug in de verte. Joepie!!!! Een andere fietser. Ik er achteraan maar ik moest de bladzijde van mijn boekje omslaan. Daarna de beste fietser nooit meer gezien terwijl ik echt aardig doortrapte en die ' figuur' het rustig aandeed. De psyche waarschijnlijk.
Blij dat ik in Spanje ben. Ik verwacht over twee weken aan te komen waar Mama en Jaap me opwachten. Dan ook eens kijken wat ik daarna doe. Helemaal terugfietsen of vanaf de grens met Frankrijk, tenslotte is daar dan meer te beleven......ik ga daarover nadenken.
Lieve allemaal, mijn dagmenu staat voor me klaar!! Hoef ik een keer niet te koken (opwarmen).
Tot de volgende keer en veel liefs!
Annemarie
HAHAHA mam! wat leuk dit! spreek je xx
Tjee wat een belevenis! En zoals je het beschrijft, alsof ik aan je hand mee mag fietsen en mee mag beleven.
Zoals ik ook al in mn sms schreef..... ik weet geen woorden om te beschrijven hoeveel bewondering ik voor je heb! ...... Wat ben ik trots dat ik jóu mÃjn vriendin mag noemen!.
Zoen
Wat een lekker lang verhaal dit keer. Ik heb nog niet gemaild, maar ik lees alles en vind het eigenlijk onvoorstelbaar dat je nu al zo ver bent! Fijn dat het zo goed gaat, sterkte met de bergen en veel liefs van Mariël.
Enne natuurlijk heb ik niet naar de afstand met een auto gekeken, maar naar de afstand per voet!!!! Duh.
Hoi Marie, wat een leuk en lang en gezellig verhaal.
Lekker dat je niet ál te moe lijkt te zijn.
En nog steeds of juist weer heel enthousiast!
Jaap en ik verheugen ons er enorm op om je daar in SdC te kunnen zien aankomen.
Wij staan voor de deur van het Hotel Reyes Catolicos,
op het plein naast de katedraal,
dwz de mooiste Parador van Spanje... nou ja...?
Was ik ook met Wil jaren geleden.
Vroeger was het een hospice waar monniken doodvermoeide en gewonde wandelende pelgrims opvingen. Nu pure luxe.
We SMS-en nog wel over dag en uur of zo.
Hoop dat je niet te veel regen krijgt in dat natte Galicia.
Zoenen en tot gauw. Jaap en Mam.
ik blijf het allemaal met de grootste interesse volgen: houdt vol en natuurlijk de terugweg niet foetelen,Je kan "t.
Groet van Hub
Mam!
Goh, wat heerlijk. Vind 't fantastisch van je en vind het echt fijn om verhalen van je te lezen. Leuk om te weten wat je allemaal beleeft en bezig houdt.
Heb me dood gelachen om dat fatamorgana-verhaal... Zie 't al helemaal voor me. Ook hoe je achter die computer zat te grinniken, terwijl je het schreef.
Mam, doe nog steeds voorzichtig!
Liefs, Ireen
Als ik je SMS nog eens herlees en goed begrijp, heb je een heel steile weg genomen naar de Puerto Somport, waardoor je 30 km kronkelweggetjes, maar minder steil, hebt overgeslagen.
Nou, petje af. Begrijpelijk dat je helemaal kapot was, toen je daar op de grens van Spanje aankwam.
Ik heb Puenta de la Reina, naast Jaca, ook gevonden op de kaart. Leuk om je zo te kunnen volgen.
Blijf gezond en voorzichtig. XXX Mam.
Hoi hoi,
Tjonge, wat een avonturen beleef je allemaal. Stiekum stikjaloers op je! Voor mijn gevoel ben je pas net vetrokken en nu al in Spanje. Dat gaat veel sneller dan ik dacht. Complimenten hoor. Zo te lezen heb je het (meestal) super naar je zin. Goeie stap ggenomen! Ben heel benieuwd waar en wat het je allemaal brengt. Gaan we het nog es over hebben.
Sterkte en geniet met volle teugen.
Hoi dappere Renster,
Die Col de Somport ken ik niet, maar het lijkt alsof je daar de beruchte man/vrouw met de hamer bent tegengekomen... de rest van de verschijnslen bergop lijken verdacht veel op "hongerklop". Dat maak je allemaal een keer mee, maar is echt niet fijn. Spanje is leuk toch en je moet nu je "klimbenen onderschroeven... Wat een goeie verhalen en wat ben je al een eind op weg! Grtz Ptr
Hoi dappere Renster,
hallo.
héél dapper hoor.
nog even doortrappen.
het weer is tot nu toe goed in galicia.
heb je al zonnecreme gekocht?
veel plezier!